Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego

Aktualności


Strona główna
O projekcie ...
Członkowie
Aktualności
Personel
Harmonogram
Wyszukiwanie
Dyskusje
Galeria fotografii
Kontakt


Prezentacja uczestników warsztatów

Prezentacja osiągnięć uczniów

Prezentacja w lokalach gastronomicznych

Prezentacja w szkole

Praktyki


Wycieczka do Krakowa

W dniach 18-20 listopada 2009r. odbyła się wycieczka zawodoznawcza uczniów klas technikum hotelarstwa do Krakowa na „Targi wyposażenia hoteli i gastronomii”. Uczniowie mieli możliwość obejrzenia nowoczesnych urządzeń wykorzystywanych w gastronomii hotelowej, pięknej zastawy, szkła i bielizny stołowej.

Niezapomnianych wrażeń dostarczyły pięknie nakryte stoły do bankietu zasiadanego i dekoracje kwiatowe wykorzystywane podczas bankietów na stojąco.

Uczniowie i ich opiekunowie zgromadzili bogatą dokumentację fotograficzną wyjazdu, która będzie wykorzystywana na zajęciach z klasami zawodów gastronomicznych.

Dokumentacja fotograficzna

Prezentacja uczestników warsztatów

W dniu 28.10.2009 r. odbyła się prezentacja umiejętności uczestników warsztatów „Kuchnie z różnych stron świata”. Młodzież, pod opieką prowadzących zajęcia Pani Iwony Jarząbek-Starzyńskiej i Pani Lidii Mazurek, przygotowała potrawy wywodzące się z tradycji kuchni europejskiej i orientalnej. Prezentacja została zorganizowana dla uczniów i nauczycieli naszej szkoły oraz zaproszonych gości – przedstawicieli Urzędu Marszałkowskiego, Urzędu Miasta Chełm oraz pracodawców współpracujących ze szkołą. Uczniowie, oprócz przygotowania potraw, zaprezentowali umiejętności nakrycia stołów bankietowych oraz obsługi konsumentów.

Fotoreportaż


Prezentacja osiągnięć uczniów

W dniu 21.05.2009 r. w Zespole Szkół Zawodowych nr 4 w Chełmie odbyła się impreza promująca realizowany tam projekt „Mój zawód-moja przyszłość, atrakcyjne formy podnoszenia kompetencji zawodowych „finansowany ze środków unijnych Program Operacyjny Kapitał Ludzki i współfinansowany przez Urząd Miasta Chełm. W trakcie spotkania młodzież uczestnicząca w działaniach projektowych zaprezentowała swoje umiejętności językowe, informatyczne i z zakresu wiedzy o żywieniu człowieka. Zaproszeni goście, m.in.  przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego, Urzędu Miasta Chełm, chełmskiej delegatury Kuratorium Oświaty, dyrektorzy chełmskich szkół ponadgimnazjalnych oraz pracodawcy uczestniczący w realizacji projektu mieli możliwość ocenić praktyczne umiejętności uczniów biorących udział w zajęciach warsztatowych „Kuchnie z różnych stron świata” uczestnicząc w degustacji potraw reprezentatywnych dla wybranych kuchni  innych narodów. Pani Dyrektor Maria Dudek wyraziła wdzięczność wszystkim, którzy przyczynili się do wsparcia działań projektowych oraz młodzieży za aktywne uczestnictwo we wszystkich formach zajęć pozalekcyjnych.

Galeria fotografii

Galeria 2


Prezentacja w lokalach gastronomicznych

 Młodzież uczestnicząca w warsztatach „Kuchnie z różnych stron świata” odwiedziła Trattorię Corleone i restaurację McKenzie, gdzie szefowie kuchni przygotowali prezentację potraw kuchni włoskiej i amerykańskiej. Najatrakcyjniejszą częścią prezentacji była degustacja przygotowanych potraw, które zachwycały atrakcyjnym wyglądem i aromatem, a  jak się później okazało równie doskonałym smakiem.


Prezentacja w szkole

 W kwietniu i maju odbyły się pokazy umiejętności uczestników warsztatów „Kuchnie z różnych stron świata”. Uczniowie przygotowali wybrane potrawy kuchni innych narodów starając się, aby efekt ich pracy prezentował się równie efektownie jak te, które mieli możliwość obejrzeć w trakcie wizyty w Trattorii Corleone i restauracji McKenzie. Na degustację zaproszeni zostali uczestnicy zajęć pozalekcyjnych biorący udział w projekcie, pracownicy szkoły, przedstawiciele władz miasta i kuratorium oraz szkół zawodowych z terenu Chełma. Wszyscy goście zgodnie podkreślali wysokie umiejętności uczniów przejawiające się w atrakcyjnej formie prezentowanych potraw oraz w ich doskonałym smaku.


 Praktyki

W miesiącu kwietniu i maju uczniowie klasy technik hotelarz odbyli praktyki we wiodących hotelach w Lublinie, tj. Mecrure-Unia, Grand Hotel Management i Victoria. Przywieźli niezapomniane wrażenia i oczywiście znacznie podnieśli swoje umiejętności zawodowe mając sposobność uczenia się zawodu pod okiem najlepszych fachowców.

Galeria fotografii


 

 

 


Strona główna | O projekcie ... | Członkowie | Aktualności | Personel | Harmonogram | Wyszukiwanie | Dyskusje | Galeria fotografii | Kontakt

 Ostatnia aktualizacja: 24 listopada 2009.