Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego

O projekcie ...


Strona główna
O projekcie ...
Członkowie
Aktualności
Personel
Harmonogram
Wyszukiwanie
Dyskusje
Galeria fotografii
Kontakt

Streszczenie projektu

Projekt adresowany jest do uczniów klas II i III technikum w zawodach: kucharz, kelner, hotelarz, technik żywienia i gospodarstwa domowego, technik organizacji usług gastronomicznych.

Dla osiągnięcia zaplanowanych celów założono następujące działania projektowe:

  • Koło żywieniowe – zajęcia teoretyczne (60 godzin) zorganizowane dla uczniów chętnych do pogłębienia wiedzy z zakresu żywienia człowieka, dietetyki, przeliczania kaloryczności potraw, pozwalające także na przygotowanie uczniów do Olimpiady Wiedzy o Żywieniu na etapie szkolnym, okręgowym i centralnym.

  •  Warsztaty „Kuchnie z różnych stron świata”. W warsztatach uczestniczyć będzie 20 uczniów w dwóch grupach, które będą obejmowały dwa moduły:
    • zajęcia teoretyczne (34 godziny) będą obejmowały zagadnienia związane z tradycja i kulturą danego kraju, specyfiką produktów pochodzących z poszczególnych stron świata. Zajęcia będą się odbywały 1 raz w tygodniu po 2 godziny w grupie dziesięcioosobowej,
    • zajęcia praktyczne (42 godziny) polegające na praktycznej nauce przygotowywania potraw, będą się odbywały 1 raz w tygodniu po 3 godziny.
  • Kółko informatyczne – zajęcia teoretyczne (40 godzin) będą obejmowały: pogłębianie wiedzy ze znajomości programów użytkowych, tworzenie prezentacji multimedialnych, tworzenie i publikacja stron WWW uczniów. Zajęcia będą się odbywały 1 raz w tygodniu po 2 godziny,
  •  Wycieczka zawodoznawcza trzydniowa na „Targi wyposażenia hoteli i gastronomii” dla uczniów z klas o profilu technik hotelarstwa i zawodów gastronomicznych mająca na celu zapoznanie z bazą hotelową wysokiej klasy, zapoznanie się na targach z ofertą wyposażenia hoteli a także uczestnictwo w prezentacji stołu bankietowego przygotowanego do serwowania bufetu śniadaniowego dla gości hotelowych. W wycieczce uczestniczyć będzie 42 uczniów i 3 opiekunów. Wyjazd będzie obejmował 2 noclegi oraz całodzienne wyżywienie.
  • Kółka językowe: tematem zajęć będzie wzbogacenie słownictwa zawodowego, udoskonalenie umiejętności komunikacji interpersonalnej, rozwijanie umiejętności konstruowania wypowiedzi pisemnych i ustnych.
  • Zajęcia językowe będą obejmowały 3 moduły:
    • język angielski – 30 godzin zajęć dla grupy 10 osobowej; spotkania będą się odbywały 1 raz w tygodniu po 2 godziny,
    • język niemiecki - 30 godzin zajęć dla grupy 10 osobowej; spotkania będą się odbywały 1 raz w tygodniu po 2 godziny,
    •  język rosyjski - 30 godzin zajęć dla grupy 10 osobowej; spotkania będą się odbywały 1 raz w tygodniu po 2 godziny.
Poprawione: 15-09-14.

Strona główna | O projekcie ... | Członkowie | Aktualności | Personel | Harmonogram | Wyszukiwanie | Dyskusje | Galeria fotografii | Kontakt

 Ostatnia aktualizacja: 24 listopada 2009.